De Eleusinska mysterierna 2015 i Vathi, Grekland!

De Eleusinska mysterierna och bildterapi, Vathi 19-23 okt. 2015

???????????????????????????????©JH

Välkommen till en vecka i Vathi på den grekiska ön Samos, där vi 19-23 oktober 2015 befattar oss med de Eleusinska mysterierna i bildterapeutiskt arbete.

Kostnad för bildterapi: 2.750:-, därtill kommer kostnad för resa, kost och logi.

Gaia, som betyder Jord, hade sitt stora tempel i Delphi där hon dyrkades under neolitisk tid. I den antika poesin finns lovsånger både till Gaia och Demeter. Det mest kända templet för Demeterdyrkan var beläget i Eleusis strax utanför Aten, där man har funnit lämningar från den antika tidens kanske mest utbredda kult. Dit fotvandrade kvinnorna med sina kvinnliga slavar som bar på offergåvor och kultföremål som griskultingar och fallosliknande ritföremål. Dessutom transporterade man mat för att kunna livnära sig i tempelbyggnaden under de tre dagar om året som festligheterna varade. Män hade inte tillträde. Under dessa dagar utförde kvinnorna riter, danser och skådespel till gudinnans ära.

Demeterhymnen, i  De homeriska hymnerna som skrevs 600-500 f. Kr., är visserligen den äldsta text som beskriver Demeterkulten i Eleusis men mysteriereligionen där Demeter dyrkades är betydligt äldre.  De grekiska religiösa texter som handlar om Demeter och hennes dotter Persefone berör oss alla. Gruppdeltagarna kommer att delta i meditation och lyssna på antika texter. Utifrån de inre bilder som väcks under avspänning målar deltagarna parallellupplevelser ur det egna livet, känslor och minnen inspirerade av det antika dramat.

Demeter/Persefonemyten ger möjlighet till konfrontation med egna närstående, döda eller levande, livsval som resulterar i beslutsfattande och möjlighet att närma sig hittills okända delar i psyket, se sanningen om den egen psykologiska strukturen förtydligad och bemött genom bildskapande och genom min och gruppens bemötande under processanalysen.

Bilden nedan, gjord av en gruppdeltagare, beskriver Gaia, Modergudinna och arketyp, som välkomnar sin dotter Persefone.

©JH

Processanalys är ett bildterapeutiskt begrepp som jag skapat. Den bildterapeutiska processanalysen är baserat på bl.a. C.G. Jungs teoribildning och är en viktig del av bildterapi enligt almametoden, se boken ”Bildterapi enligt Almametoden”, Solrosens förlag 2002. Processanalys innebär ett strukturerat samtal om de bilder som deltagarna i en grupp har målat. Genom detta strukturerade tillvägagångssätt att bemöta och befatta sig med egna och andras målade bildgestaltningar, ges möjlighet till ökad insikt om den egna livssituationen. Bilderna blir bevittnade, de omedvetna gestaltningar som tagit form i bildskapandet blir reflekterade över och känslomässigt bemötta.

Möjlighet att göra en båtresa till Turkiet och Efesos, där fotot är taget.

©JANET HAAPAR

Leg. psykoterapeut, bildterapeut

Text och Foto

 

Det här inlägget postades i Almametoden, Arketyper, C.G Jung, Janet Haapar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s