Den bildterapeutiska palettens färger

Palettens färger

Färgerna talar till känslan, därför kan den endast upplevas genom känslan. Ibland är det omöjligt att verbalisera upplevelsen av en viss färg.

Färgernas kosmiska ordning har en parallellitet i människans psykiska liv.

Namnlöst-8©js

I den bildterapeutiska paletten enligt almametoden, finns färgerna organiserade enligt en färgtoncirkel som representerar både jord och himmel, ljus och skugga. Tidigare förvånades jag över att jordfärger inte fanns med i någon känd färgtoncirkel, av den anledningen gjorde jag en egen, där den gröna färgen blir förbindelsen mellan de båda motsatta sidorna i cirkeln.

Färgtonscirkelns ena del speglar regnbågens färger, spektret, som innehåller alla skiftningar och nyanser av de tre färger som Goethe genom sin forskning fann vara grundfärger, och därmed också utgångspunkt för gestaltande möjligheter, nämligen: Cadmium Lemon, Alizarin Crimson och Ultramarine Blu. Ur blandningar med dessa tre färger kan man få alla himmelsfärgerna. Så är t.ex. Alizarin Crimson är en kall röd färg med dragning åt blått, den kan inte blandas, den är en grundfärg. Andra röda färger kan man genom blandning själv framställa, som t.ex. den varmt röda Cadmium Red som är en blandning av Alizarin Crimson och Cadmium Lemon.

Visst är det fascinerande att tänka sig att alla himmelsfärger vi kan se består av blandningar mellan dessa tre grundfärger: Ultramarine Blu, Alizarin Crimson och Cadmium Lemon.

Den andra delen av färgtoncirkeln innehåller de jordfärger som är viktiga på den bildterapeutiska paletten: Yellow Ochre, Burnt Sienna och Burnt Umber.

Färgerna arrangeras på paletten enligt detta kosmiska system, som klienten varseblir i samma stund som hon kommer in i ateljén. Denna lagbundenhet speglar en psykisk struktur, där varje färgton, varje kulör motsvaras av en inre klang och stämning hos bildskaparen.

Mer om detta finns att läsa i min bok: ”Bildterapi enligt Almametoden”.

©JANET HAAPAR, f.d. Svensson

Annonser
Det här inlägget postades i Almametoden, Arketyper, bildterapi, C.G Jung, Janet Haapar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s