Linjens och färgens dynamik och struktur

Goethes färglära (inbunden) Concerning the Spiritual in Art (häftad)

Farbkreis, Johannes Itten (1966)

Den andra gången som den Jungianska bildterapiutbildningsgruppen träffades, 10-12 maj, befattade vi oss i huvudsak med linjens dynamik i relation till färgen samt förhållandet mellan process och produkt i konst och bildskapande.

Den litteratur som vi diskuterade var J.W. Goethes Färglära, Wassily  Kandinskys Om det andliga i konsten, Edit Kramer Bildterapi med barn, som måste lånas på bibliotek om man inte hittar den på www.antikvariat.net Vi behandlade ingående Evelyn Virshups metod för arbete med ungdomar med missbruksproblematik, så som hon beskriver det i Right brain people in a left brain world. Boken innehåller beskrivningar av hennes bildterapimetod och arbete med psykiskt störda tonåringar. Denna metod är användbar även för vuxna och jag visade några bilder och beskrev klienters utveckling, när man arbetar med utgångspunkt i denna metod.

Kandinskys, Ittens, Goethes och C.G. Jungs definition av färger var intressanta att jämföra och vara öppen för i de målningar som kom fram hos utbildningsdeltagarna. Almametoden, se Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens Förlag 2002, var under denna helg den metod som måleriet i huvudsak grundades i. I bemötandet av de målade bilderna använde vi almametodens processanalys, med teoretisk bas i Jungs analytiska psykologi, Martin Buber och buddistiskt tänkande.

Vi samtalade dessutom om olika konstnärskap i förhållande till de målningar som gruppdeltagarna gjorde t.ex. Hilma af Klint, Georgia O´Keeffe, Franz Marc – och Kandisky givetvis!

Konsten talar till känslan, därför kan den endast upplevas genom känslan.
Kandinsky

©JANET HAAPAR, f.d. Svensson

Annonser
Det här inlägget postades i Almametoden, Arketyper, bildterapi, C.G Jung, Janet Haapar, Jungiansk Bildterapiutbildning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s